Robotmaaier

Goed advies over de robotmaaier is goud waard

Een strak, groen en goed doorvoed gazon waar je alleen maar van hoeft te genieten? De verschillende soorten Husqvarna Automowers van Hofstede Bos & Tuin maken het mogelijk. Wie het optimale rendement van zijn of haar machine wil, vraagt om goed advies en installatie door een vakman. Specialist Jan Hofstede van Hofstede Bos & Tuin beantwoordt de meest gestelde vragen over deze robotmaaiers.

Waarom verkoop je alleen de robotmaaiers van Husqvarna?

“Heel simpel: ik wil graag kwaliteit leveren en dan kom je bij Husqvarna uit.”

Wat is het belangrijkste voordeel van een Husqvarna robotmaaier (automower)?

“Een Husqvarna robotmaaier (automower) neemt je een heleboel werk uit handen. Ik vertel regelmatig dat ik eigenlijk vrije tijd verkoop. Wanneer je je gazon mooi wilt houden, moet je het in de zomer soms wel twee keer per week maaien. De robotmaaier doet alles zelf, dus het levert je veel tijd op die je aan leukere dingen dan grasmaaien kunt besteden.”

Wat zijn de verschillen tussen de soorten Automowers van Husqvarna onderling?

“Een belangrijk verschil is de oppervlakte die de maaier kan bestrijken. Een kleiner exemplaar is geschikt voor een gazon tot 1000 vierkante meter, maar er zijn ook maaiers die 5000 vierkante meter aankunnen. Een grote maaier rijdt bijvoorbeeld sneller en heeft een bredere maaischijf. Daarnaast heeft een grotere machine meer mogelijkheden. Zo heeft Husqvarna maaiers met een GPS-tracker, waarbij je door middel van een app op je telefoon kunt zien waar het apparaat allemaal geweest is. Ook is het mogelijk om die ‘maaigeschiedenis’ op te slaan, waardoor de machine weet waar hij gemaaid heeft. Zodoende leert de maaier als het ware om zijn tijd te verdelen over de hele tuin.”

Waarom zou ik een robotmaaier niet in de bouwmarkt kopen en zelf installeren?

“Dat kan natuurlijk en vermoedelijk is dat zelfs wat goedkoper. Maar juist bij een robotmaaier zijn een goed advies en de juiste installatie heel erg belangrijk. Ik weet uit ervaring dat veel maaiers niet goed geïnstalleerd zijn. Daardoor werkt de machine niet optimaal en heb je misschien alsnog veel werk met je gazon. Wanneer ik een Husqvarna Automower verkoop, bekijk ik eerst de tuin om te bepalen welk product het meest geschikt is. Helemaal perfect zal het nooit zijn, maar ik probeer er altijd voor te zorgen dat de maaier voor 99,9 procent doet wat hij moet doen.”

Wat als de robotmaaier het een keer niet doet?

“Elke robotmaaier kan een keer kapot gaan, dus ik zeg altijd: ‘Koop het bij de man die het ook repareren kan’. Er kan bijvoorbeeld een breuk ontstaan in de draad die in de grond zit. Waar anderen die met een knijpverbinding repareren, doen wij dat door te solderen. Dat is veel steviger. Voor eventuele reparaties en het onderhoud zit u bij Hofstede Bos & Tuin dus goed. Ook dat is een voordeel ten opzichte van een robotmaaier van de bouwmarkt.”

Zijn de Husqvarna Automowers geschikt voor elk gazon en elke tuin?

“Er is heel veel mogelijk. Ik heb maaiers geïnstalleerd in tuinen met bijvoorbeeld vijvers, bomen en verschillende stukken gazon. Dat is allemaal geen probleem. Zelfs heb ik een tuin gehad waarbij de maaier behoorlijk steil tegen een dijk op moest rijden en ook dat is gelukt. Ook hier geldt dat een goed advies heel belangrijk is. Zo raad ik bijvoorbeeld altijd aan om eventuele waterkanten goed af te zetten. In principe blijft de maaier binnen de draad die in de grond zit, maar fabrikanten van alle soorten maaiers waarschuwen dat hij er tot twee meter overheen kan gaan. Bij water kan het dus altijd een keer mis gaan.”

En de kantjes? Moeten die ook nog gemaaid worden?

“Bijna niet, maar ook dat heeft te maken met goed advies en de juiste installatie. Wanneer de Husqvarna Automower goed is geïnstalleerd neemt hij de randen van het gazon ook mee. Het is dan hooguit twee keer per jaar nodig om de kantjes mooi bij te werken.”

Moet ik het gemaaide gras ook nog opruimen?

“Nee, dat hoeft niet. De robotmaaier maait altijd, dus elke keer wordt alleen het topje van de grasspriet afgesneden. Dat is millimeterwerk. Die sprietjes vind je niet terug, maar ze zorgen ondertussen wel voor goede voeding van het gras. Eigen gras is de beste bemesting die er is, dus het scheelt ook in het onderhoud. En je groene container is minder snel vol.”